Selvbyg højttaler guide


For at forstå  højttaler selvbyg, så lad os først slå fast hvad en færdig varemærke højttaler i en given butik indebærer:
- Fabrik - Produktion - Udvikling - Design
- Emballage - Ansatte - Marketing
- Distribution - Butikker + medarbejdere her
 
Fakta: Når du bygger selv, sparer du flere af de tunge omkostninger. Fabrikken flyttes simpelthen hjem til dig et par dage. Dermed kan du få de kostbare lækre sager i din højttaler, for færre penge!
At bygge selv er ikke bare en kasse med billige enheder og tilfældig elektronik når det kommer fra FreQuence!
 
Byg kun med det bedste...
 
Sammensætningen af vores varemærker, er ikke tilfældig. Mundorf må ses som forgangsmænd for de bedste delefilter vi kan opdrive i dag. Derfor sidder de i rigtigt mange virkeligt dyre high-end højttalere. Det samme gælder når det kommer til vores tilslutninger og kabelstik fra WBT (Worlds Best Terminals). Hypex har siden 90'erne stormet frem og vist os hvor godt en subwoofer forstærker kan være. Det giver os mulighed for at bygge sindsygt gode subwoofere, når disse kombineres med enheder fra Wavecor, Vifa, Scan-Speak, Fountek, Celestion eller Peerless.
 
Aldrig før har vi selvbyggere været så forkælet som i dag.
 
Pas på fælderne i Byg Selv...
1. Når du skal træffe beslutningen, så lad være med at vælge det billigste. Der er tusinder af højttalere på markedet til under 1000,- for et sæt. Det er ikke dem du skal forsøge at hamle op med på pris - glem det. Gå efter de varemærker der sidder i dine drømmehøjttalere, i det omfang det er muligt.
2. Ud over højttaler enhederne, er det delefilteret i højttaleren der er hele nøglen til det ultimative resultat. Naturligvis, kan man ikke bare taste lidt modstandsværdi ind i en eller anden hjemmeside og så få det perfekte delefilter ud - der skal meget mere til. Ellers ville alle producenter jo kunne spare hele deres udviklingsafdeling; ikke sandt...
3. Kabinettet skal være realistisk i forhold til enhedernes optimale placering samt lige så vigtigt, den rette volumen.
 
Finder du ikke lige et færdig udviklet byggesæt i vores portefølge, men har en idé, så send lige en skitse, byg derefter kabinettet og lad os tune det ind for dig. Flere kunder benytter i dag denne mulighed. Projekterne vises ofte på vores Facebook side.
 
Det vigtiste er at du finder den model du ønsker at bygge og så følger vores bygselv højttalere guide og er du i tvivl så giv os gerne et ring eller send en mail, så hjælper vi gerne og sikre at du kommer sikkert i mål med bygge projektet.
 
Her er der er taget udgangspunkt i en rigtig god monitor i beskrivelsen og en stor gulv-højttaler i vores video, princippet er præcist det samme.
 

Bygselv højttaler kabinet

1. Har du ikke selv en god sav, så kør i det lokale byggemarkedet og få skåret pladerne ud på mål.

Sammel kabinettet løst op for lige at kontrollere at det hele passer sammen.
 
TIP, Det er vigtigt at du altid bruger MDF som er langt stærkere og ikke giver sig modsat sponplader hvor kabinettet godt kan spille med.
Byg selv højtaller guide
2. Lim pladerne samme og benyt masser af hvid snedker-lim/trælim. Er du omhyggelig med denne proces, slipper
du langt lettere igennem det efterfølgende slibejob, der giver den endelige grund finish.
Byg selv højtaller kabinet
3. Lige efter pladerne er limet sammen og du har styr på dem, sætter du skrutvinger på. Lad det hele tørre 2 timer i stuetemperatur før du fortsætter.
Der skal ikke benyttes skruer og søm, men hvis du føler dig mere sikker, så kan du godt give kabinettet et par dykkere (søm med meget lille hoved) lige for at styre det hele.
Byg selv højtaller kabinet
4. Når limen er tør, pudser du kabinetterne pænt af. 4 Denne proces bør du være grundig med, så efterfølgende maler arbejde eller lignende bliver godt.
Byg selv højtaller kabinet
5. Det er altid en god idé at undersænke diskanten lidt, da 5 lyden ellers, i nogle tilfælde, vil reflektere fra kanten af diskantens forplade. På denne model er domen relativt lille og forpladen stor, så det er ikke voldsomt vigtigt på denne model. Med en overfræser med center land, klares det let og giver et flot resultat.
6. Kontroller at enheder, porte og terminaler passer og puds efter en ekstra gang med fint sandpapir. Nu kunne vi godt have stoppet her og monteret delefilter, dæmpemateriale og sat dem til at spille, men du skal da lige have et par design tip med, før vi kommer dertil. Det enkle look her, er ellers ganske populært ofte praktisk – Simple Danish Design ☺
Byg selv højtaller kabinet
7. Vi kan styrke kabinettet og gøre plads til design, ved at tilføje ekstra sider. Her har vi valgt 22 mm MDF, tilføjet kabinettets største flader, nemlig siderne, hvor chancen for uønskede vibrationer er størst. Sørg for at limen er jævnt fordelt, før du samler
Byg selv højtaller kabinet
8. Spænd siderne godt på med en eller to skruetvinger og lad det tørre et par timer. Kønt ser det ikke ud lige her; det er nærmest som er man gået et skridt tilbage, men fortvivl ikke… Husk på at højttalere med sådanne enheder og fin elektronik, kan spille – og spille godt de næste 20 år, i modsætning til plastic modellerne i supermarkedet. Derfor betaler det sig at gøre lidt ud af kabinettet!
Byg selv højtaller kabinet
9. Det er jo netop ved at lave kabinetterne selv, at vi opnår den store besparelse i forhold til færdige hø- jttalere med samme enheder og kvalitet i elektronikken (delefilteret). Se nu bare her; vi lagde to plader mere på og købte en el-høvl til ca. 500,- Det har fuldstændigt ændret designet og gjort kabinettet stærkere. Det tog ca. 5 minutter at høvle hver side og kostede en 10’er mere.
10. Men hvad nu hvis vi fortsætter… Her er det du skal gøre op med dig selv hvornår det er nok design. Det er svært at gå tilbage. Vi har taget næste skridt lille skridt her og affaset de andre kanter en anelse. Du kan selv bedømme hvilket look det matcher dit indre øje bedst☺ Du kunne også have høvlet en bue, eller høvlet den i facet hele vejen rundt – mulighederne er uendelige
Byg selv højtaller guide
11. Når kabinettets design er på plads, er det tid til at samle; hvis du da ikke lige skal have det maler, fineret eller på anden vis, have givet det en flot finish. TIP: Mange lokale autolakerer, kan ofte tilbyde en super smuk finish til rimelig pris. Det første vi skal have på plads er dæmpematerialet. Lim det fast eller benyt klammer. Dæk indvendige sider undtagen front.
12. Monter terminal og basport. Terminalen på dette kit vælger du selv, men princippet er det samme for dem alle. Enten er de, som her, monteret på en plade eller leveres som plugs, hvor der bare skal bores to huller. TIP: Det kan være en fordel at sætte det kabel på med det samme, der skal gå fra terminal til delefilter
Byg selv højtaller guide
13. Det kan godt svare sig at bestille delefilteret u-samlet. Det er ikke svært at samle og der er mange penge at spare. Lad os bare gå det igennem hurtigt; igen er det samme princip for alle højttalere. Vi skal bruge noget at samle filteret på og de rette komponenter, i den rette kombination, så pakken ser ud som på billedet…
Byg selv højtaller guide
14. På diagrammet ser man komponenterne i rækkefølge, som de skal monteres og det gør vi så bare. Her er der to komponenter til bas/mellemtonen og 4 til diskanten. Delefilteret sørger for, at de enkelte enheder, får præcis det signal de skal bruge. Filteret er også en afgørende faktor for det endelige lydmæssige resultat, men altså helt enkelt at samle.
Byg selv højtaller guide
15. Lad os se bagpå; her skaber du let forbindelse mellem de enkelte komponenter.
A = Minus for alt. Diskant, bas og terminal
B = Input/terminal +
C = Diskant +
D = Bas/mellemtone +
Byg selv højtaller guide
16. Når komponenterne er loddet fast, sætter du kablerne på. Bemærk at alle minus, er samlet på den brede printbane på midten. Kablernes røde tekst, indikerer let plus og minus på kablet.
A: Terminal
B: Diskant
C: Bas/mellemtone
Byg selv højtaller guide
16-2
Sådan ser en kvalitets hifi højttaler ud, når kabinettet er væk. - En billig højttaler vil typisk have blot en eller to komponenter loddet på en ledning til enheden og billigere terminaltilslutninger, kabler og ikke mindst enheder. Omvendt vil en high-end version have endnu finere dele i hele kæden. Eksempelvis PCA 720 R
Byg selv højtaller guide
17.Nu kan vi montere delefilteret i kabinettet. Placer det i bunden eller på kabinettets bagside. Gør det fast med en skrue eller to, så du altid kan tage det ud, hvis der kommer opgraderinger til din højttaler. Ned til ca. 5” enheder (15 cm) kan man, uden problemer, montere alt op i højttaleren, efter kabinettet er bygget. Nu kan du enten lodde - eller klipse kablerne på enhederne med kabelsko, og du er klar til at nyde den nye højttaler i de næste mange år! Husk igen at kablernes rød skal til + hvis ikke andet er oplyst.
Byg selv højtaller guide
 
Slutord
Der findes uendeligt mange kombinationer af enheder og det er netop yderligere en af de fordele vi har hos FreQuence. Vi kan mikse og blande enheder og komponenter præcist som vi har lyst og ikke mindst så vi får nogle ekstra gode kombinationer. Som producent, vælger man ofte enheder fra en og samme leverandør af hensyn til logistik osv. Denne lille perle, endte op med at lyde fantastisk, selvom den egentligt bare var tænkt som en illustration og eksempel på hvor fin lyd man kan få ganske billigt. GB 15, står faktisk for ”Ganske billig, med 15 cm bas/ mellemtone”☺
Byg selv højtaller guide
 
 
 
- Af Torben Mikkelsen
Ansat i Dansk Audio Teknik 1995, efter, i en årrække, at have udviklet højttalere til brug i lydstudier.
Blev i 2001 ansat i DST (Danish Sound Technology) der for første gang sammenlagde Vifa, Peerless & Scan-Seak. Opgaven var simpel; rejs ud i verden til højttaler producenter og hjælp dem med at finde de rette enheder til deres applikationer.
Var med til at implimentere produktion og udvikling i Kina omkring vores car-audio program.
Tymphany hed det amerikanske firma der tog de tre varemærker over i 2003. Arbejdede fortsat for Tymphany indtil 2007, hvor jeg trådte ind i FreQuence.
Det var en MEGET forkortet udgave og måske en dag jeg vil skrive den fulde historie bag de tre varemærker samt Wavecor som blev født midt i det hele af mine kollegaer Allan Isaksen og Per Madsen - men nu til sagen ;)